Skip navigation

8.1.1 Előnyök

 • Kiegyensúlyozott növényfejlődés, nagyobb, jobb minőségű termés
  Csepegtető öntözés alkalmazásával a gyökérzóna állandóan kellően nedvesen és levegőzötten tartható,
  így a növény fejlődését ezek a tényezők nem korlátozzák.
  Az állandóan nedves talajban a tápanyagok feltáródása folyamatos.

Fontos

Esőszerű vagy barázdás öntözésnél az öntözési fordulók miatt a talaj tárolókapacitását is igénybe vesszük. A makropórusok feltöltésével azonban levegőtlen körülmények alakulnak ki, majd a víz fogyásával a növény egyre nagyobb energiát fordít a víz felvételére. Ezek a tényezők nem biztosítják az optimális növekedési feltételeket.

8.1.1 ábra. Csepegtető öntözés alma ültetvényben

(Fotó: Tóth Á.)

 • Pontos adagolás, kis vízveszteség

A csepegtető öntözőrendszer nagy számú adagoló elemmel rendelkezik, melyek magas kijuttatási egyenletességet biztosítanak. A rendszer felépítése lehetővé teszi a víz adagolását kis veszteséggel, a 95% fölötti hasznosulás könnyen elérhető. A vízmegtakarítás függ a növény fajtától, a talaj-, éghajlati körülményektől és az adott telep szakmai irányításának színvonalától. Az alacsonyabb vízfogyasztás elsősorban a kis nedvesített felülettel van összefüggésben, ahonnan alacsony az evaporációs veszteség.

Ugyancsak a kis nedvesített felszínnel kapcsolatos a kevesebb gyomnövény jelenléte, melyek víz és tápanyagfogyasztók.

Az egyenletes kijutás miatt nem szükséges a terület egyes pontjait túl öntözni, így ez is a kisebb vízfogyasztást erősíti.

A víz a legtöbb esetben nem, vagy kis távolságon át halad át a levegőn, mely jelentős (5-30%) párolgási veszteséget eredményezne.

A csepegtetőrendszer általában fixen, az ellátandó növénynél telepített, így a vízpótlás könnyen kivitelezhető minden szükséges időpontban, az öntözési fordulók tervezése egyszerű, lehetőség van az állandó öntözésre.

8.1.2 ábra. Egyedi csepegtető elemmel öntözött növényházi paradicsom
(Fotó: Tóth Á.)

Az öntözést nem korlátozza az alkalmatlan szélsebesség, annak nincs befolyása az eloszlás egyenletességére.
Az öntözés nem befolyásolja az egyéb szántóföldi gépi és kézi munkák (növényvédelem, betakarítás) végzését.
Lejtős területeken is biztosítható az egyenletes kijuttatás.
A jól megépített csepegtető öntöző telep lehetőséget ad a teljes automatizálásra, távvezérlésre.

 • A tápanyagok, kemikáliák kijuttatása egyszerű

A tápanyagok igényelt mennyiségének és koncentrációjának kijuttatása a növény fejlődési állapotának és az időjárási körülményeknek megfelelően történhet. Lehetőség van a termés beltartalmi értékének és a termés mennyiségének együttes szabályozására. A mikroelemek kijuttatása egyszerű és pontos.
A tápanyagok adagolása a nedves zónába történik, ahol a gyökerek sűrűsége a legnagyobb. Így nincs kilúgzódás, mely tápanyagveszteség és a környezet szennyezéséhez vezethet.
A keskeny, vízzel ellátott csíkban kevesebb a tápanyagot felhasználó gyomnövény.

 • Kedvező növényegészségügyi körülmények

A növények levélzete szárazon marad, ez csökkenti a gombák, baktériumok és más kórokozók fertőzési veszélyét, csökken a vegyszerek felhasználása, így a termesztés költsége is.

A növények életműködéséhez ez az öntözési mód kedvező, mert

 • a kijuttatott víz nem hűt,
 • az öntözővíz hatására nincs levélperzselés,
 • a talaj levegőzöttsége állandóan jó.

Elkerülhető az öntözést követő nagy mennyiségű csapadék kedvezőtlen hatása is.

Széles sortávolságú növények termesztésénél csökken a gyomosodás a sorközökben, aminek az irtása jelentős mennyiségű mechanikai munkát, vagy költséges gyomirtó vegyszert igényel.

 • Energiatakarékosság

A kiépítése és üzemeltetése egyszerű. Egyes típusai már 0,5 bar nyomáson üzemeltethetők, így a szivattyúk maximális vízszállító kapacitása (Q) kihasználható. Általában nem szükségesek drága, nagy anyagigényű, 4 bar feletti nyomásálló anyagok és eszközök használata.

Kisebb területeken, kertekben lehetőség van ejtőtartály használatára is. Ez a megoldás manapság terjedőben van olyan országokban, ahol napenergiával hajtott szivattyút alkalmaznak a víz kitermeléshez.

8.1.3 ábra. Alacsony nyomású szivattyú csepegtető öntözőtelepen
(Fotó: Tóth Á.)

 • Egyszerűbb munkavégzés

A sorok közei szárazon maradnak, így a szedési, betakarítási munkák bármikor, könnyen elvégezhetőek.

 • Rossz vízgazdálkodású területek öntözése megvalósítható

A folyamatos adagolás alacsony vízkapacitású homoktalajokon is lehetőséget ad az intenzív termelésre.
A kis intenzitás miatt kötött, agyagtalajokon is alkalmazható, mivel nem okoz tócsásodást.

 • A magasabb sótartalmú vizek használata is lehetséges

A többi öntözési móddal ellentétben magasabb sótartalmú vizeket is felhasználhatunk. Ez abból adódik, hogy a gyakori kijuttatás miatt a talajoldat nem szárad, sűrűsödik be, a talaj sókoncentrációja az öntözővízéhez közelít. Az 1000 mg/l sótartalmú öntözővíz csepegtető öntözéssel a legtöbb növénynél még biztonsággal alkalmazható.

Mivel a víz a levéllel nem érintkezik nincs perzselés, kis víztöbblet (10%) kijuttatásával a sók folyamatosan a gyökérzóna alá lúgozhatók ki.