Skip navigation

2.4.2 Vezetőképesség mérés

A vízben levő oldott sók mennyiségét több módon is kifejezhetjük. Az általánosan használt a vezetőképesség (EC) melyet dS/m-ben, mS/cm-ben, vagy mS/cm-ben adunk meg (1 mS/cm=1000 mS/cm). Lehetséges a kijelzés ppm-ben, vagy g/l értékben is. A kijelzett értékek nem mutatják az egyes oldott sók mennyiségét vagy azok arányát.

A készülék kiválasztásánál vegyük figyelembe a következőket.

  • A készülék méréstartománya szélesebb legyen a növényházban várható 0,5-4 mS/cm értéknél, pontossága legalább 2% legyen.
  • A készülék rendelkezzen kalibrációs lehetőséggel és az ehhez szükséges gyári oldattal.
  • A készüléknek automatikus hőmérséklet kompenzációs szolgáltatással kell rendelkeznie. A hőmérséklet ±50%-os leolvasási hibát eredményezhet, mely gyakorlatilag használhatatlan adatot jelent. Előnyös, ha a hőmérsékletszenzor a házon kívül, fémtokban helyezkedik el, ez meggyorsítja az értékek stabilizálódását a kijelzőn.
  • Az elektromos feszültséget elemek biztosítsák, előnyös, ha a készülék néhány perces várakozás után kikapcsol. A megbízhatóságot növeli, ha az alacsony elemfeszültséget a készülék kijelzi.
  • A használat során érdemes a következőt figyelembe venni: minden mérés után mossuk el a készüléket tiszta vízben. Rendszeresen merítsük a készüléket 10%-os ecetsav oldatba az esetleges só kiválások leoldására. Ne használjuk erősebb savat, vagy mechanikai tisztítást.

Felhasznált irodalom

AYERS, R. S.-WESTCOT, D. W.: 1976. Water quality for agriculture.
FAO Irrigation and Drainage Paper 29. Rev. 1. 1985. FAO, Rome.

BUZÁS, I.: 1988. Talaj- és agrokémiai vizsgálati módszerkönyv 2.
Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.

Javasolt irodalom

TÓTH, Á.: 2011 Öntözési praktikum.
Visionmaster Kiadó, Gödöllő.

Feleletválasztós teszt

Kérdés

Sav és víz keverése esetén a helyes megoldás

Answers

- a vizet óvatosan a sav alá juttatni.

- a vizet a sav felszínére önteni.

- a savat óvatosan keverje a vízhez.

Visszajelzés

Feleletválasztós teszt (több jó válasz)

Kérdés

Az oldatok összetételének tervezésekor az alábbi szempontokat vesszük figyelembe:

Answers

- a különböző összekevert sók képezzenek oldatot,

- az alkotórészek ne lépjenek káros reakcióba egymással és az öntözővíz sótartalmával,

- az elkészült oldat sűrűsége ne haladja meg az 1,5 kg/dm3-t,

- ne okozzon eltömődést és ne károsítsa a rendszer anyagát,

Visszajelzés